Un helvası içinde her duyguyu besler aslında. Sevincimiz de olur, üzüntümüz de. Aile birleşmelerini saymıyorum bile. Öyle ki şarkılara konu olmuştur. Yapımı püf noktalı ve tecrübe isteyen cinsten ama malzemesi öyle bulunabilirdir ki ev halkından bile sayabilirsiniz onları. Çünkü eksikliklerinde telaşlanıp markete, bakkala koştuklarımızdır. Peki un helvası nasıl yapılır? İşte cevabı.
Un Helvası Tarifi
1 bardak un
100 gr tereyağ
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 bardak su
1 bardak süt(yerine su da olabilir)
1 bardak şeker
Öncelikle bir kasede su, süt ve şekeri karıştırıp şekerin erimesini sağlıyoruz. Tencereye sıvı yağ ve tereyağ alıyoruz. Tereyağ eriyince unu ekleyip koyulaşana kadar sürekli karıştırıyoruz. Koyuluk kıvamı kişiye kalmıştır. Ben görseldeki gibi seviyorum. Neyse kavurduktan sonra ki bu aşamada unu yakmamalısınız. Kendinize güvenmiyor yada ilk defa yapıyorsanız altı kısık yapabilirsiniz ama biraz uzun sürecektir. Ama yanmasından iyidir değil mi. Su, süt ve şeker karışımını kavurduğunuz una boşaltın ama bu esnada eliniz ve yüzünüz tencereden uzak olmalı ki çıkan buhardan zarar görmeyin. Bu arada süt kullanmak zorunda değilsiniz. Sadece su ile de olur. İkisini de deneyerek damak tadınıza uyanı bulabilirsiniz. Boşalttıktan sonra suyu çekene kadar yine karıştırıyoruz. Un helvası yapımında dikkat edilecek şey koldur bilektir. 😃 Tamamen katılaşınca kapağını kapatıp 15 dakika dinlendirelim. İstediğimiz şekli verip, istediğimiz malzemeyle süsleyip servis edelim. Afiyet olsun.
0 yorum