Güney Anadolu'nun en önemli lezzetlerinden kuru patlıcan dolma yapışı ile geldim size. Kendisi tüm Türkiye'ye açılmış nadide lezzettir. Her eve girmeli ve herkes tatmalı diye düşünüyorum. Ben çok severim ama en iyi yapan bence Diyarbakır yöresidir. Komşularımız vardı sağ olsunlar öğrettiler, yedirdiler, gönderdiler. En güzel onlar yapsa da naçizane benden de kuru patlıcan dolma tarifi gelsin mi? Haydi bakalım.
Kuru Patlıcan Dolma Tarifi
2 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
1yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 su bardağı pirinç
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sumak tohumu
1 yemek kaşığı nane
1 tatlı kaşığı sumak
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı isot
3 su bardağı su
Öncelikle bir tercih yapmalısınız. Eğer bir gün önceden pişirmeye karar verdiyseniz; patlıcanları bol suya koyup sabaha kadar bekletmelisiniz. Sumak tohumlarını da 1 bardak suya koyup sabaha kadar bekletilmelidir. Eğer aynı gün yapacaksanız patlıcanları yumuşayana kadar haşlamalı, sumak tohumlarını da 1 su bardağı sıcak suya koymalısınız ki o da patlıcanlar haşlanana kadar beklesin. Bu arada iç harcı hazırlamak için soğanları ve sarımsakları minik minik doğrayın. Pirinçleri iyice yıkayın ve süzün. Tencereye yağ ve doğranmış soğanları ekleyip kavurup üzerine salçaları ve sarımsağı ekleyip karıştırıp pirinçleri de baharatlarla ekleyip karıştırıyoruz. Suya koyduğumuz sumak köklerinin yarı suyunu süzüp tencereye döküp karıştırıp suyu çekmesini bekliyoruz. Çekince kapağı kapatıp 10 dakika kadar demlendiriyoruz. Bir tatlı kaşığı yardımıyla sudan çıkarıp süzdüğümüz patlıcanların içini yarısına kadar dolduruyoruz. İki patlıcandan dar ağızlı olanı geniş ağızlı olanın içine koyup birbirleriyle kapatıyoruz. Dolma taşı varsa onu yoksa bir tabak kapatıp kalan sumak suyu ile suyu birleştirip üzerine boşaltıyoruz. Orta ateşte suyu çekene kadar kontrollü pişiriyoruz. Çatalla kontrol edip pişmediyse su ekliyoruz. Pişince servis ediyoruz. Afiyet olsun.
Peki patlıcanın faydaları nelerdir biliyor muyuz?
Patlıcanın Faydaları
- Kalp hastalıklarına karşı faydalı olup kalp çarpıntılarını giderir. Sinirleri teskin eder.
- Karaciğer ve pankreas bezinin sağlıklı çalışmasına etki eder.
- Böbrek ağrılarını alır ve idrar söktürür.
- Kansızlığı giderir.
- Aşırı kilolu insanların kilo vermesi için idealdir.
- Lapası çıbanların ve yanık yaralarının çabuk iyileşmesini sağlar.
- Ancak ileri derecede mide, bağırsak, karaciğer, şeker ve cilt hastalıkları olanların patlıcan yemeleri pek tavsiye edilmez.
- Eğer bu şikayetleriniz yoksa diğer tüm faydalarından faydalanabiliriz.
0 yorum