Kısır deyince aklıma kadın topluluğunun olduğu bir oda, dolu bir masa, kaynayan çay sesine karışan çocuk cıvıltıları ve birbirleriyle aynı anda konuşan kadınlar geliyor. Size de öyle gelir mi bilmem ama kısır günlerin ve beş çaylarının olmazsa ayıp olurundandır. Tadımlık olunca gözü kalır insanın içi gider, biraz daha olsa da yesem diye düşündürür. Kimisi domates ile salatalık sevmez içinde, kimisi de ne bulursa koyar. Ben domates ve salatalık koyanlardanım. Tabi şimdi tarifi bilmeyenler ne diyorsun demeden hemen kısır nasıl yapılır tarifi yazayım.
Kısır yapılışı aşağıda başlıyor.
Kısır
4 kişilik Süresi 30 dakika
Bulguru için:
1 su bardağı ince köftelik bulgur
1 su bardağı sıcak su
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı sumak tozu
1 çay kaşığı isot
1 küçük fincan sıvı yağ
Salatası için:
2 adet orta boy domates
1 adet salatalık
Yarım demet maydanoz
Yarım demet kıvırcık
3 adet yeşil soğan( buradaki adet beyaz kısmını sayarak)
1 adet limon
1 yemek kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
Öncelikle bir kabın içerisine bulguru koyup üzerine sıcak suyu döküyoruz. Üzerini kapatıp dinlendirmeye bırakıyoruz. Bu arada sirkeli suda beklettiğimiz sebzelerimizi süzüp doğramaya başlıyoruz. Domates, salatalık ve maydanozu küçük küçük doğruyoruz. Yeşil soğanları yuvarlak, kıvırcıkları ince ince doğruyoruz. Başka bir tencereyi ocağa alıyoruz ve kuru soğanları minik minik doğrayıp ısıttığımız yağda kavuruyoruz. Üzerine salçaları ve baharatları ekleyip karıştırıyoruz ve dinlenmiş olan bulguru ekleyip hepsinin birbirine karışmasını sağlıyoruz. Büyük kabın içine aktarıp soğumaya bırakıyoruz. Sosu için bir kabın içine limonu sıkıyoruz, nar ekşisini sıvı yağı ve tuzu ekleyip karıştırıyoruz. Sosunu, salatasını ve bulgurunu karıştırıp servis ediyoruz. Afiyet olsun.
0 yorum