Temel Reis ile bir kan bağım olduğunu düşünmüyorum, Barış Manço da değildir herhalde.😊 Ama bu ıspanak sevgim onlar kadar vardır diyebilirim. Ispanak yemeği ve ıspanaklı böreğe bayılırım. Evet küçüklüğümde de severdim kendisini. Aslında artık şimdilerde çocuklara yedirme çabasında olduğumuz ıspanak, pırasa değil de brokoliler, karnabaharlar aldı yerini. Zaman geçerken bildiğimiz her ezberi bozuyor azizim. Bugünkü yazımda ıspanak yemeği nasıl yapılır onu anlatacağım. Ispanaklı böreği başka yazımda anlatırım. Şimdi gelelim ıspanak yemeğinin yapılışına.
Ispanak Yemeği
4 kişiliktir Süresi 40 dakika
1 kg ıspanak
1 orta boy soğan
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı margarin yada tereyağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
Yarım çay bardağı pirinç
1 litre su
Ispanak yapmaya saatler önce karar verdiyseniz bol sirkeli suda köklerini kestiğiniz ıspanakları pişireceğiniz zamana kadar bekletin. Eğer hemen yapacaksanız ilk işiniz ıspanağın köklerini kesip sirkeli bol suya koyun. Onlar beklerken soğanı doğrayın. Tencere yağları koyun eridikten sonra soğanları koyun ve pembeleşene kadar ıspanakları bol suda yıkayıp iri iri doğrayın. Soğana salçayı koyup biraz kavuruyoruz. Üzerine pul biber ve karabiber ekleyip ıspanakları kavuralım. Kavrulup suyunu salınca pirinçleri yıkayıp ekleyelim. Suyunu tuzunu ekleyip ağzını kapatıp orta ateşte arada kontrol ederek pişiriyoruz. Afiyet olsun.
Ispanağın Faydaları:
- Yenilmesi yada kaynatarak, günde 3-4 fincan içilmesi durumda; karaciğer, pankreas ve safra kesesi gibi iç salgı bezlerini uyarır.
- Alyuvarları yenilerek dokulara bol oksijen gitmesini sağlar. Kalp kaslarının kuvvetlenmesinde etkilidir. Kansızlığı giderir.
- Sindirim sistemini rahatlatır, hazmı kolaylaştırıp kabızlığı engeller.
- Ruhsal çöküntüleri ortadan kaldırır, kişinin asabi kimliğini rahatlatır.
- Şeker hastalıklarının kandaki şeker miktarını düzenler, kansere ve vereme karşı korur.
- Havadaki kötü gazların solunmasından doğabilecek rahatsızlıkları önler.
- İçinde bulunan demir, vitamin ve çeşitli enzimlerin bolluğundan dolayı hamile anneler için oldukça faydalıdır. Doğacak çocuğun sağlıklı olmasını sağlar.
- Haşlanmış sebzenin suyu süzüldükten sonra yapılan lapası, yanık yaralarına, cerahatli yaralara, deri hastalıklarının çoğuna faydalıdır.
- Diş çürümelerini engeller. Parmaklardaki dolamaya iyi gelir.
- Sıcak özsuyu iyi bir müshil etkisi gösterir.
0 yorum